Broekbakema
Broekbakema

Expertise Zorg

Gezond en inspirerend

Architectuur die zelfredzaamheid stimuleert, die samenhang biedt, waarin mensen centraal staan en ruimte is voor nieuwe oplossingen die sámen bedacht worden. Architectuur die bijdraagt aan het welbevinden van mensen. Dat is hoe wij onze zorg projecten op grote en kleinere schaal, voor jong en oud, ontwerpen.

Positieve kracht van een inspirerende zorgomgeving

Volop daglicht, gemakkelijke oriëntatie, uitnodigende routes, positieve afleiding door natuurlijk groen, een veilige en schone omgeving met ruimte voor persoonlijke aandacht. Het is ons streven om door middel van architectuur mensen te stimuleren zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren. Of dit nu een persoonlijke mantelzorgwoning is in de tuin van een familielid, een vertrouwd zorgcomplex in de wijk of een ‘healing environment’ voor medisch specialistische zorg in de regio. Wij geloven in de positieve kracht van een inspirerende zorgomgeving.

Samenhang bieden en zorgvuldig luisteren

Het is onze taak als architect om samenhang te bieden aan alle wensen. En dat geldt misschien wel extra voor projecten in de zorg. Hoe zorgen we voor een heldere oriëntatie? Hoe voorkomen we valgevaar? Hoe kunnen we daglicht en groen inzetten om ervoor te zorgen dat mensen zich prettig en uitgedaagd voelen, net als thuis of in het park? Hoe bieden interieurs een vertrouwde omgeving, met voldoende privacy? Welke materiaaltoepassingen garanderen hygiëne en onderhoudsvriendelijkheid? Hoe creëren we een rustige omgeving met een prettige akoestiek en voldoende licht? Het begint met goed luisteren. Naar persoonlijke ervaringen van mensen met een zorgvraag en natuurlijk naar specialisten en zorgverleners zelf. Alleen sámen, in co-creatie zoals wij dat noemen, kunnen we die broodnodige samenhang bieden.

Vakmanschap gecombineerd met een frisse blik

De kracht van duurzame vernieuwing in de zorg zit hem in kruisbestuiving, het toepassen van onze ervaringen uit ándere sectoren op onze zorgprojecten. Hoe verfrissend kan het zijn als het ziekenhuis van de toekomst niet langer oogt, klinkt en voelt als een zorginstelling? Wat valt hierin te leren van de architectuur in andere sectoren? Tenslotte zijn ook universiteitsgebouwen stimulerend en flexibel, zijn ook laboratoria extreem hygiënisch en ook in kantoorinterieurs zoeken we telkens de balans tussen transparantie en meer geborgen, rustige plekken, afgestemd op hun functie. Het blijft architectuur waarin mensen centraal staan. En samen met onze frisse benadering door jarenlange expertise met het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen en maatwerk interieurs, ontstaan nieuwe invalshoeken voor innovaties in de zorg.

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer.

  • Erik van Eck MArch
  • Architect directeur