Broekbakema
Broekbakema

Event: Kennistafel monumentaal verduurzamen 26 okt

1 september 2023

CONCESSIELOOS TRANSFORMEREN EN RESTAUREREN

Hoever kun je gaan met de verduurzaming van een monumentaal gebouw of historische tuin zonder dat de cultuurhistorische waarde of exploitatiemogelijkheden in het gedrang komen? Herkenbaar dilemma? Ontdek wat je kunt doen en meld je aan.

WAT KUN JE VERWACHTEN?

 • Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp
  Over het belang van toekomstvisie voor de exploitatie en de oorspronkelijke functie van Diergaarde Blijdorp als botanische dierentuin. Met voorbeelden uit de restauratie en verduurzaming van ons meer 21 Rijksmonumenten (gebouwen en tuin).
 • Kees Rouw, architect, auteur en Sybold van Ravesteyn-expert
  Hoe behoud en versterk je de cultuurhistorische waarde van een oorspronkelijk ontwerp? Kees Rouw begeleidde diverse restauratieprojecten van Diergaarde Blijdorp als Gesamtkunstwerk en bracht het oorspronkelijke ontwerp – van Sybold van Ravesteyn – terug in ‘oude glorie’.
 • Melanie Bloem, adviseur duurzaamheid en installaties
  Wat kan je doen bij de aanleg van installaties als je voor het dilemma staat om concessies te doen aan het behoud van erfgoed en de verduurzaming van het gebouw? Melanie deelt haar expertise en innovatieve ‘best practices’, waaronder Diergaarde Blijdorp.
 • Marius Voets, architect directeur Broekbakema
  Over de impact van hergebruik op erfgoedbehoud en de monumentale uitstraling van gebouwen. Marius laat zien waarom monumentaal verduurzamen minder ingewikkeld is dan wordt gedacht. En deelt zijn aanpak bij Diergaarde Blijdorp.
 • Rondleiding langs de Diergaarde Blijdorp-monumenten
  Bekijk de resultaten met eigen ogen en doe tijdens de rondleiding je voordeel met praktische tips over het omgaan met kansen en uitdagingen. Napraten met onze experts en andere deelnemers? Na afloop is er een hapje en drankje.

Wij verwelkomen je graag! Vanwege de beperkte plek is inschrijving verplicht, deelname is kosteloos.

KENNISTAFEL:  Monumentaal verduurzamen
WANNEER:         Donderdag 26 oktober 2023
16:00 – 20:00 (vanaf 15:30 inloop)
WAAR:                  Diergaarde Blijdorp, Rotterdam