Broekbakema
Broekbakema

Bouw aardbevingsbestendige nieuwbouw Energy Academy van start

20 mei 2015

Op de Zernike campus in Groningen is de bouw gestart van het nieuwe onderkomen van de Energy Academy Europe, het internationale instituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van energievoorziening. Het is het eerste nieuwbouwproject dat is ontworpen volgens de nieuwe NEN-richtlijnen voor aardbevingsbestendigheid. Broekbakema en pvanb architecten maakten het ontwerp.

Het toenemend aantal aardbevingen in Groningen heeft geleid tot een uitvoeriger inzicht over aardbevingsbestendig bouwen. Door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) is medio 2014 een nieuwe ontwerprichtlijn uitgebracht met uitgangspunten voor het ontwerpen van een veilig, aardbevingsbestendig gebouw. De constructieve hoofdopzet en bouwkundige elementen van de Energy Academy Europe zijn speciaal ontworpen om mee te bewegen met trillingen en om de ontstane krachten tijdens een aardbeving op te vangen. Met name het inbouwen van marges waarbinnen de bouwkundige elementen (kozijnen, glas, plafonds en wanden) kunnen bewegen, is hierbij van belang. Deze toepassingen zorgen samen voor de veiligheid van het gebouw.

Duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland
Het nieuwe gebouw voor de Energy Academy belooft tevens het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland te worden. Met het BREEAM-niveau ‘Outstanding’ zijn extreem hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van de nieuwbouw. Zo is de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) vastgesteld op minus 0,136 en is het gebouw CO2-neutraal. Het gebouw levert dus zelfs energie. Het maximale energiegebruik voor de gebouwgebonden installaties, zoals ventilatie, koeling, verwarming en verlichting, is vastgesteld op 22 kWh/m2. Ten opzichte van het energiegebruik in een nieuw gebouw met vergelijkbare functies en omvang is dat slechts 30%.

Om de hoge energie-ambities te kunnen realiseren, maakt het gebouw optimaal gebruik van natuurelementen aarde, water, lucht en zonlicht als primaire energiebron. Door de innovatieve inzet van duurzame energiebronnen wordt op lange termijn eveneens fors bespaard op de exploitatielasten.

Meer informatie over het project