Broekbakema
Broekbakema

Bedrijfsverzamelgebouw EnTranCe krijgt vorm

23 februari 2015

Samen met pvanb architecten heeft Broekbakema EnTranCe ontworpen; een verzamelgebouw waar onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven toegepast onderzoek doen op het gebied van nieuwe energiesystemen. De bouw is inmiddels in volle gang en EnTranCe begint vorm te krijgen.

Het uitgangspunt van de nieuwbouw is om de wetenschap met de praktijk te verbinden. Daarnaast is een belangrijke wens om ‘techniek’ aan de buitenwereld zichtbaar te maken. Het complex zal straks uit drie gebouwdelen bestaan: een bedrijfsverzamelgebouw voor onderwijs en kantoren, een loods voor proefopstellingen en een met glas overkapt en afsluitbaar verbindingsplein dat fungeert als ontmoetingsplek en zorgt voor interactie tussen beide gebouwdelen.

De gevel van het bedrijfsverzamelgebouw is geïnspireerd op een kas en de functies zijn er ondergebracht in flexibel indeelbare houten paviljoens. Door deze opzet ontstaat een transparant gebouw met zichtbaarheid tussen activiteiten die binnen en buiten plaatsvinden.

Het bedrijfsverzamelgebouw is bedoeld voor kantoren en onderwijs. Het ontwerp is dan ook gemaakt in nauwe samenwerking met gebruikers uit het onderwijs, de wetenschap en het bedrijfsleven, elk met hun eigen wensen en eisen. Verschillende typen werk- en studieplekken zijn in het gebouw ondergebracht, het gebouw beschikt over diverse lesruimtes en een grote, flexibel in te richten congresruimte, een centrale kantine en verschillende, kleinere expositieruimtes. Ontmoeting en dynamiek hebben een logische plek in het gebouw gekregen zonder concessies te doen aan de eisen voor concentratie of stilte die van belang zijn bij de onderwijsruimtes en de kantoren. Om (visueel) contact tussen de verdiepingen mogelijk te maken, zijn vides toegepast.

EnTranCe is zo opgezet dat het optimaal ruimtelijk flexibel en uitbreidbaar is. Beide gebouwdelen zijn eenvoudig uit te breiden en het verbindende plein kan middels een hangardeur afgesloten worden en zo bij verzamelgebouw en/of loods betrokken worden. De energie die de proefopstellingen in de loods opwekken wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Projectpagina EnTranCe