Broekbakema
Broekbakema

Bakema centraal in Nederlandse bijdrage Architectuur Biënnale Venetië

10 juni 2014

Op vrijdag 6 juni is in Venetië de tentoonstelling ‘Open: A Bakema Celebration’ geopend. Het is de Nederlandse bijdrage aan de 14e internationale architectuurtentoonstelling – la Biennale di Venezia. Natuurlijk was ook het huidige Broekbakema vertegenwoordigd bij de opening van een tentoonstelling over een van onze voorgangers.

De tentoonstelling ‘Open: A Bakema Celebration’ biedt kritische reflecties op het idee van de open samenleving aan de hand van het werk en onderzoek van Jaap Bakema. In een installatie met een variatie aan media wordt de veranderende verhouding tussen overheid en markt, architect en burger tegen het licht gehouden.

Meindert Booij: “Het is fantastisch dat het werk van Bakema weer aandacht krijgt. Natuurlijk moet je dat ook in z’n tijd zien en de architectonische uitingen zijn duidelijk ‘gedateerd’. Maar het onderliggende gedachtengoed gericht op de behoefte van mensen om zich veilig en verbonden te voelen, zich te kunnen oriënteren en uitgedaagd te worden, is tijdloos en nog altijd zeer waardevol”.

Jaap Bakema (1914 – 1981) was partner in het Rotterdamse bureau Van den Broek en Bakema. Met zijn medewerkers werkte hij aan enkele van de meest monumentale plannen voor de Nederlandse verzorgingsstaat, zoals het beroemde ontwerp voor een stadsuitbreiding van Amsterdam: Plan voor Pampus (1964). Andere nog altijd inspirerende projecten van het bureau zijn de ontwerpen voor winkelgebied de Lijnbaan in Rotterdam (1948 – 1953), het stadhuis van Terneuzen (1963 – 1972) en de uitbreidingswijk ’t Hool in Eindhoven (1969 – 1972).
In de periode 1959-1963 vormde Bakema met Aldo van Eyck en Herman Hertzberger de fameuze redactie van het Nederlandse tijdschrift Forum. Ze wilden de moderne architectuur vernieuwen door de verbanden tussen architectuur, planologie, beeldende kunst, geschiedenis en de sociale wetenschappen te verkennen. Bakema was als hoogleraar verbonden aan de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. Het archief van Van den Broek en Bakema is grotendeels ondergebracht in de collectie van Het Nieuwe Instituut. Broekbakema zelf beschikt over een unieke verzameling fotoalbums en aanverwante projectgegevens, waarvan voor deze tentoonstelling ruimschoots gebruik is gemaakt.

De Biënnale van Venetië is geopend van 7 juni tot en met 23 november 2014.
Foto: Het Nieuwe Instituut