Broekbakema

Interieur werkplaats getransformeerd tot huiselijke ontmoetingsplaats

De Werkplaats, Chemelot Campus

Voor het centrale voorzieningengebouw op de Chemelot Campus in Geleen heeft ons architectenbureau in samenwerking met Studio Niels een nieuw interieur gerealiseerd. Het interieur is ontworpen als huiskamer voor de campus waar ontmoeting en kruisbestuiving worden gestimuleerd.

Herbestemming tot transparant interieur

In de vernieuwde ‘Werkplaats’ komen diverse functies samen. Sport-, vergader- en restaurantfaciliteiten zijn zodanig gepositioneerd en vormgegeven dat bezoekers worden gestimuleerd tot interactie. Hoewel het karakteristieke pand eigenlijk volledig gesloopt zou worden, heeft Broekbakema de architectonische kwaliteit en potentiële gebruikswaarde van de twee booghallen aangetoond. Dit heeft geleid tot het behoud van de hallen die met enkele ingrepen zijn herbestemd tot een levendige ontmoetingsplaats. De belangrijkste ingreep is de introductie van een grote glazen pui, waardoor de noordgevel volledig transparant is geworden. Deze eenvoudige metamorfose zorgt ervoor dat het voorzieningengebouw zich op een aansprekende manier op de campus presenteert.

Industriële ruimtelijkheid en huiselijke geborgenheid

Het interieur van het voorzieningengebouw biedt de geborgenheid van een huis: het heeft een zitruimte met bank en open haard, een leefkeuken met eettafels en een zolder waar zich de vergaderruimten bevinden. La Kiosk, de mobiele kiosk waar de medewerkers koffie en een snack kunnen halen, werkt door zijn opvallende kleur en print als blikvanger in de ruimte. De hoogte van de hal is optimaal benut door een ingebouwde zittribune. Alle bestaande gebouwelementen zijn in het interieur wit en grijs geschilderd om de lichtheid en ruimtelijkheid te optimaliseren. Het nieuwe interieur voegt hier levendigheid aan toe met opvallende kleuren en materiaaltexturen. Samen vormen de bestaande hal en het nieuwe interieur een aangename verblijf- en ontmoetingsplaats die zowel ruimtelijk als huiselijk aanvoelt. Het is een spannende mix tussen slimme budgetoplossingen en het gebruik van hoogwaardige producten en materialen. Dit wordt extra ondersteund door de hergebruikte vintage meubels, verzameld van over de gehele campus, en die te combineren met hedendaagse design meubels.

Flexibel interieur dat uitnodigt tot interactie

Voor de opdrachtgever kan dit type ruimtegebruik worden gezien als een experiment, want de beoogde kruisbestuiving is een vernieuwende impuls op de campus. Het interieurontwerp bezit een lerend vermogen: het interieur van het gebouw is zodanig flexibel dat het eenvoudig is aan te passen aan gebruikerservaringen en veranderende wensen.

Het project heeft een nominatie ontvangen voor de Herengracht Industrie Prijs 2014.

 


Project
De Werkplaats, Campus Chemelot

Plaats
Geleen, Nederland

Opdrachtgever
Parkmanagement Research Campus Geleen

BVO
1764 m2

Start ontwerp
2013

Oplevering
2014

Type opdracht
Ontwerp t/m uitvoering en esthetische begeleiding

Architect
Erik van Eck; Ir. Ronald Hoogeveen; Ir. Marieke Grimbergen i.s.m. Studio Niels™

Omschrijving
Bedrijfsverzamelgebouw van DSM

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer over de case De Werkplaats, Chemelot Campus.

Ir. Aldo Vos

Architect directeur en lid management team

Email

Deel deze pagina

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.