Broekbakema
Broekbakema

Samen bouwen aan circulaire kennis

3 juli 2025

Circulariteit is geen modewoord meer. Het is noodzaak. Zeker in de bouwsector, waar elke keuze, van materiaal tot proces, een directe impact heeft op onze toekomst. Maar hoe geef je dit begrip echt een plek in je organisatie, zonder dat het een los project of een eenmalige ambitie blijft?  Bij ons bureau geloven we dat de kracht van circulariteit zit in het collectief: in het opbouwen en delen van kennis binnen het hele team en het vervolgens toepassen in projecten zodat die echt impact kunnen maken.

Intern beginnen is extern winnen

Ik herinner me nog goed onze eerste interne vakmiddag over circulariteit. De vraag die op tafel lag: wat betekent circulariteit voor jou? Geen gemakkelijke vraag, bleek al snel. Want circulariteit is geen afvinklijst. Het is breed, complex en soms tegenstrijdig.

Ik streef naar  zo circulair mogelijke projecten. Dat vraagt niet alleen om technische kennis of duurzame materialen, maar vooral om een cultuur waarin circulariteit breed gedragen wordt. Niet één expert die het allemaal weet, maar een team waarin ieders talent en interesse wordt benut. Circulariteit is namelijk een breed begrip: van materiaalkeuze en hergebruik tot procesoptimalisatie en sociale waardecreatie. Juist daardoor is er binnen het team altijd wel een invalshoek die bij iemand past en dát is de basis van intrinsieke motivatie.

Samen zijn we gaan onderzoeken: wat past bij wie? Waar word je enthousiast van? Wie verdiept zich graag in biobased materialen, wie in losmaakbaarheid, wie in circulaire regelgeving? Door ieder teamlid te laten werken vanuit zijn of haar eigen kracht, groeit niet alleen de kennis, maar ook het plezier én het vertrouwen. Want wie doet waar hij goed in is, durft ook sneller nieuwe stappen te zetten.

Van kennis opdoen naar kennis delen

Om die kennis te laten groeien, organiseren we regelmatig interne vakmiddagen. Tijdens deze bijeenkomsten delen collega’s hun ervaringen, onderzoeken we samen nieuwe ontwikkelingen, of werken we aan concrete casussen. In kleine workshops leren we van én met elkaar. En minstens zo belangrijk: we ontdekken bij wie we terechtkunnen voor welke expertise.

Soms gaat dit vanzelf. Soms loop je tegen uitdagingen aan en moet je een stap terug doen om verder te komen. Zo hebben we bijvoorbeeld bij het opstellen van materialenpaspoorten gemerkt dat theorie en praktijk niet altijd meteen op elkaar aansluiten. De flexibiliteit tijdens het ontwerp en de starheid van de systematiek botsten hier met elkaar. Maar juist door hier samen over in gesprek te gaan, leren we van elkaar en maken we steeds betere keuzes, voor het project, én voor de toekomst.

Collectief bouwen aan vertrouwen

Deze interne basis nemen we mee in al onze projecten. En dat begint zijn vruchten af te werpen. Bij projecten als ABN AMRO, dsm-firmenich, Bouwcampus 2.0, Agrico, PKN en de Cleanroom TU/e passen we onze circulaire kennis toe, niet alleen in het ontwerp, maar ook in de samenwerking en het proces.

Vanaf de start van een project ontwerp ik vanuit de Layers of Brand. Waarbij het gebouw wordt opgedeeld in verschillende lagen met elk een eigen levensduur en mate van aanpasbaarheid. De projectleider neemt dit ook als uitgangspunt voor zijn Plan van Aanpak en hierdoor kan onze bouwkundig ontwerper ook de detaillering goed losmaakbaar opzetten, zonder onnodige toevoegingen. Dit resulteert in een efficiënt en circulair ontwerp wat uiteindelijk ook in cijfers is uit te drukken, zowel financieel als in bijvoorbeeld een Building Circularity Index (BCI).

Zo groeit niet alleen onze expertise, maar ook het vertrouwen van opdrachtgevers. Door met elkaar circulair te denken, groeit het besef van urgentie. En met een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid ontstaat ruimte voor vernieuwing.

Het maakt me trots om te zien hoe breed de kennis over circulariteit inmiddels binnen ons bureau is verspreid. Van stagiair tot directeur, van architect tot projectleider: iedereen draagt op zijn of haar manier bij. En juist in die collectieve kracht zit de échte verandering. Want samen kunnen we pas echt bouwen aan een circulaire toekomst.

 

Renze Evenhuis
Architect-directeur