Actueel

Nat geo3

11 december 2017

“Icoon van een nieuwe tijd”

“Een instituut dat zich bezighoudt met duurzaamheid moet natuurlijk een voortrekkersrol vervullen.”, zegt Aldo Vos. In de nieuwste editie van de ‘National Geographic Special’ werd onze architect-directeur geïnterviewd over de gedachte achter de Energy Academy Europe. Het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland, ontworpen door Broekbakema i.s.m. De Unie Architecten, levert meer energie op dan het verbruikt. “Een van de eisen waaraan het pand moest voldoen, was dat alle energie die nodig is voor de bouw, het gebruik en ten slotte de sloop door het pand zelf moet worden opgewekt”, legt Aldo Vos uit. “We hebben zoveel mogelijk naar natuurlijke oplossingen gekeken om het pand warm en koel te houden.” De vier natuurelementen - aarde, water, lucht en vuur - hebben een hoofdrol in het bijzondere ontwerp. “We wilden een ecosysteem bouwen waarin alle elementen samenwerken.”

Het zoeken naar natuurlijke oplossingen is een uitgangspunt dat Aldo Vos voorop stelt. In meerdere blogs legt hij zijn ideale toekomstbeeld uit waarin mensen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen werken. Lees er meer over in zijn blog: ‘Bouwen zonder installaties’.

Lees hier meer over 'Bouwen zonder installaties'

Lees hier meer over de Energy Academy Europe

DEEL DIT BERICHT

GSG Leo Vroman Passief bouwen cedrtificaat

28 november 2017

Feestelijke uitreiking Passief Bouwen Uitvoeringscertificaat

GSG Leo Vroman is de eerste middelbare school in Nederland mét een Passief Bouwen certificaat voor zowel de ontwerpfase als de uitvoeringsfase. De landelijke Passief Bouwen Award werd in april al in de wacht gesleept. Afgelopen donderdag kwam daar het getekende uitvoeringscertificaat bij, als bekroning op dit unieke schoolgebouw. En daar is de school heel trots op. Herman van Tongerloo, de altijd enthousiaste schooldirecteur, nam donderdag het certificaat persoonlijk in ontvangst.

Een passief gebouw is extra goed geïsoleerd en tochtvrij. Dat is energiebesparend en comfortabel. In combinatie met slim ontworpen installaties verbruikt de school extreem weinig energie; slechts 15 kWh per m2 per jaar. Veelal is de aanwezigheid van mensen voldoende om het gebouw warm te houden. Goed geïsoleerde gebouwen hebben de neiging om in de zomer te warm te worden. Via nachtventilatie wordt het betonnen skelet ’s nachts gekoeld met buitenlucht. Naast Passief Bouwen voldoet de nieuwbouw voor GSG Leo Vroman overigens ook aan het predicaat Frisse school klasse B. Een unieke combinatie.

Lees hier meer over het project

DEEL DIT BERICHT

Terneuzen bezoek groepsfoto

28 november 2017

Bureau-uitje naar Terneuzen

De medewerkers van Broekbakema gingen onlangs op bezoek bij twee projecten van het bureau: het net opgeleverde kantoor van Trinseo en het stadhuis van Terneuzen. Het interieur van Trinseo is ontworpen door ons bureau en daarbij was het uitgangspunt om de kantoren te ontwerpen in huiselijke sfeer met veel groen en aandacht voor detail. Het stadhuis was een van de beeldbepalende projecten van ons bureau en het was destijds in 1972 ontworpen door Jaap Bakema.

Lees hier meer over Trinseo HQ

Lees hier meer over stadhuis Terneuzen

DEEL DIT BERICHT

kantoren-hoofdkantoor-oce-geen-logo-03

20 november 2017

Limburgs techbedrijf Océ krijgt nieuw hoofdkantoor, ontworpen door Broekbakema

Broekbakema heeft het nieuwe hoofdkantoor van het Limburgs printtechnologieconcern Océ-Technologies B.V. ontworpen dat nu gebouwd gaat worden door het bouwconcern BAM. De bouw van het nieuwe hoofdkantoor start in mei 2018 en zal naar de schatting anderhalf jaar in beslag zal nemen. Het nieuwe kantoor heeft een vloeroppervlak van 15.500 m2 en biedt plaats aan circa 550 medewerkers.

Het nieuwe hoofdkantoor is een ‘Green Landmark’ en geïnspireerd op de Kyosei filosofie van moederbedrijf Canon: het samen leven en werken voor het algemeen belang. De zogenaamde ‘Green Plazas’ geven hier uiting aan en zijn een kenmerkend element van het ontwerp. Deze groene, publieke ruimten verbinden medewerkers en bezoekers. De ‘Green Plazas’ zijn steeds gekoppeld aan twee kantoorvloeren en ingericht als binnentuin. Zij functioneren als de centrale ontmoetingsplek, zijn onderling met elkaar verbonden en vormen de verbindende schakel tussen alle afdelingen van het nieuwe hoofdkantoor. Elke ‘Green Plaza' heeft een andere positie, maar is altijd naar buiten toe georiënteerd.

Lees hier meer over het ontwerp

DEEL DIT BERICHT

lezing-meindert-booij

18 oktober 2017

Lezing Meindert Booij in Izmir

Op 14 oktober gaf Meindert Booij een lezing in Izmir (Turkije) in het kader van de manifestatie “Dudok in Izmir”, bestaande uit een tentoonstelling op het Konakplein en een symposium in de Turkse Architectenkamer.

Dudok maakte in 1954 ontwerpen voor een stadhuis en theater in Izmir, plannen die vergeten leken te zijn. De herontdekking was aanleiding voor de manifestatie met internationale presentaties.

Meindert lichtte toe hoe hij door de geschiedenis van het bureau Broekbakema actief is geworden op het gebied van restauratie en hergebruik. Een aantal werken van de voorgangers Brinkman en van der Vlugt alsook van den Broek en Bakema zijn geregistreerd als monument, van werelderfgoed (Van Nelle fabriek) tot stedelijk monument (stadhuis Ede). De zorgvuldige wijze waarop in Nederland met dit erfgoed wordt omgegaan, zoals het werken met cultuurhistorische rapporten, is interessant voor Izmir, waar helaas veel van het rijke verleden is afgebrand of afgebroken.

DEEL DIT BERICHT

lotusserre-02

17 oktober 2017

Restaurant ‘Poort van Azië’ in Blijdorp wint prijs!

Onlangs heeft Diergaarde Blijdorp een prijs gewonnen: het restaurant ‘Poort van Azië’ is uitgeroepen tot het ‘Beste restaurant van België & Nederland’. Het restaurant bevindt zich in de voormalige (monumentale) theeschenkerij ‘de Lotusserre’ van de architect Sybold van Ravesteyn.
Broekbakema heeft het oorspronkelijke Rijksmonument i.s.m. Siebold Nijenhuis Architect en Kees Rouw [Architectuur & Onderzoek] volledig gerenoveerd en uitgebreid met onder meer een opslag en spoelkeuken. De renovatie was gericht op het behoud van de bestaande architectuur en de toevoeging is daarbij ondergeschikt gemaakt aan het Rijksmonument. De uitbreiding is te herkennen aan de schil van bamboe latten, waardoor het hele complex symmetrisch van opzet blijft.

Lees hier meer over het ontwerp

Lees hier meer over de prijsuitreiking

DEEL DIT BERICHT

DEEL DEZE PAGINA