Broekbakema

Cathedral for education of the future

Christian university of applied sciences Windesheim – Gebouw X

Circulation of knowledge through meeting, students from different faculties inspiring each other and working together, a building that is sustainable, transparent and spacious, which is illustrating current issues in education and at the same time feels as a safe place. All these goals come together in the new educational building: Gebouw X.

Architecture that shapes the circulation of knowledge

In Gebouw X, with its many visual relations and meeting points, the circulation of knowledge is almost literally tangible. The building consists of two wings that are connected by a central atrium. The wings are shifted in height and are connected by walkways through the atrium. This split level structure emphasizes the accessibility and connection between the two parts of the building. The spacious central atrium allows several ways of meeting and is visually connected to all floors. Sunlight enters the building and, combined with the glass inner walls, creates a light and transparent interior.

Flexibility in function

Within the building, each different function clearly has its own place. During the years the building should be able to grow according to the educational ambitions and the diversity in educational methods of Windesheim.

The building is now mainly suitable for educational use, but can also be transformed into an office building. The fixed elements in the building form the basis on which adaptable, temporary elements create a more specific layout and atmosphere. The future-proof construction with its large spans provides endless possibilities for transforming the floor plans.

Identity and flexibility in the interior design

The interior design of Gebouw X emphasizes the strong identity of the building, combined with flexibility. The basis of the interior is neutral, all the basic elements of the building are white or very light coloured. Within this neutral basis, the brightly coloured objects give guidance on how to move through the flexibly set up space. Examples of these objects are the mailboxes, the pantries, the counters, the conference rooms and the lounge furniture. In the core and in the other closed spaces, like the toilets, lecture room and television studio, the interior is designed with grey and few contrasting colours as a starting point.

Users decide on the colour and atmosphere. The design of the permanent elements creates a recognizable ‘home’ and own identity within the building. Together with the users we picked the colour and graphic design of the walls, screens, curtains, foils and carpets, matching the educational field. By doing this, the different areas in the building get their own identity and fitting atmosphere.

Sustainability as a stimulant

Sustainability was a self-evident part in designing the building. Therefore, the building is a stimulant for the users to be more aware of sustainability.

Construction

The main supporting construction is made out of concrete, with addition of recycled concrete as an aggregate. The Bubble Deck floors reduce weight and the quantity of material. The plastic façade is completely prefabricated. This prefabrication ensures a clean production process and guarantees a qualitatively high standard product.

Energy

The insulation value of the façades is very high. The energy efficient heat pump, the energy saving ‘warmtewiel’ (heat wheel) in the ventilation system and the HF luminaries, with daylight regulation and presence sensors, ensure energy saving and a comfortable indoor climate at the same time. Efficient toilets limit the use of drinking water; the rainwater falling on the roof is brought back to the surface water.

Materials

To decide on the detailing and materials, intensive consultations with the facility services resulted in a sustainable and maintenance-friendly building. Therefore, the permanent construction and the more flexible elements in the building were differentiated. The greencalc score is 265, including the use of green electricity, which results in the highest label possible: the A label.

Gebouw X is building of the year 2011.


Project
Christian University of Applied Sciences Windesheim, BNA Building of the year 2011

Location
Zwolle, The Netherlands

Client
Christian University of Applied Sciences Windesheim, Zwolle

GFA
25540 m2

Start design
2008

Completion
2010

Commission
Total assignment with supervision, including master plan and interior

Architect
Ir. Aldo Vos; Ir. Pim Pompen; Ir. Meindert Booij; Cees Schott AvB; Ir. Tessa Barendrecht

Project manager
Ir. Willeke van de Groep

Contructional draughtsman
Bouke den Ouden

Description
University of Applied Sciences, faculties of Journalism and Economics. Two sports fields, a restaurant, a parking garage for 260 cars and a bicycle garage for 600 bicycles.

We are happy to tell you more about the case Christian university of applied sciences Windesheim – Gebouw X.

Ir. Aldo Vos

Architect director and management team member

Email

Share this page

Related expertises

We are proud of the fact that our clients identify themselves with our architecture and working methods. Our portfolio consists of exciting projects: from small redesigns to complex new buildings and complete master plans. We are known for designing high standard environments for education and research and for transforming monuments; for our involved collaboration and our self-evident use of sustainability measures in our designs and for our extensive experience with an integral collaboration process.