Broekbakema
Broekbakema

Wacker Biotech breidt productiefaciliteit uit in Amsterdam

27 mei 2021

Het Duitse bedrijf Wacker Chemie breidt haar productiefaciliteit in Amsterdam uit. We helpen het biotechbedrijf met de transformatie van haar huisvesting. Dit voorjaar was de oplevering van de eerste fase. De kantoorruimten zijn vernieuwd. Het aantal werkplekken is verdubbeld.

Productiefaciliteiten
De faciliteiten van Wacker zijn gehuisvest in een markant gebouw. Het is een Italiaans ontwerp van Dante Benini met Hollandse baksteenarchitectuur. De transformatie doen we met behoud van de architectonische waarde voor de omgeving. Dat gebeurt fasegewijs. Zodat de productieprocessen bij Wacker gewoon kunnen doorgaan. Met deze transformatie is Wacker straks toegerust op de continue bedrijfsgroei.

Transformatie kantoorruimten
Deze eerste fase voorzagen we het gebouw van open kantoorruimten. De nieuwe indeling met werkplekken is kleinschalig van opzet. Medewerkers kunnen rustig en geconcentreerd werken, of een stiltewerkplek gebruiken. Glazen wanden en nieuwe zichtlijnen naar buiten creëren een open en rustige werksfeer met veel daglicht. De kleuren en circulaire materialen versterken de ‘lichte’ uitstraling. Op twee verdiepingen komen werkcafe’s voor informele ontmoetingen en de lunch.

Nieuwe cleanrooms
Voor de uitbreiding van de productiecapaciteit ontwerpen we twee nieuwe cleanrooms. De eerste cleanroom is net opgeleverd. Na de zomer komt op de begane grond een tweede cleanroom voor het fermentatieproces. Bij binnenkomst in het atrium kun je zien wat daar allemaal gebeurt. Dit transparante ontwerp versterkt de onderlinge verbondenheid in de Wacker-community. Dat geldt ook voor het vernieuwde atrium. Na de zomer komen hier binnentuinen met ontmoetingsplekken, waaronder diverse houten zitjes en een royale podiumtrap bij de entréé.

Entréégebouw voorzijde
De gemeente ontwikkelt een gemengde stadswijk in de directe omgeving voor wonen, werken en leuke dingen doen (Amstel III). Vlakbij Wacker komt straks een plein met horeca en winkels. Met het ontwerp van een entréégebouw spelen we hierop in. Voetgangers geeft dat een heldere doorgang naar Wacker. Het detailrijke gebouwontwerp krijgt veel warme materialen en een groen dak. Die uitstraling past bij het ‘buurtgevoel’ straks in de nieuwe aangrenzende buurt. Het is een multifunctioneel entréégebouw, waaronder ook een fietsenstalling voor de 130 medewerkers en 10KV-transformatorvoorziening. De bouw begint na de zomer.

Lees hier meer over het ontwerp van onderzoeksgebouwen.