Broekbakema

Christelijke Hogeschool Windesheim – Gebouw X

Zwolle, Nederland

2008-2011

Kenniscirculatie door ontmoeting, studenten van verschillende opleidingen die elkaar inspireren en samenwerken, een gebouw dat duurzaam, transparant en ruimtelijk is, dat laat zien wat er binnen het onderwijs gebeurt en tegelijk een vertrouwde plek vormt. Al deze doelstellingen komen samen in het nieuwe schoolgebouw. In Gebouw X, met haar vele visuele relaties en fysieke ontmoetingsplekken, is de kenniscirculatie bijna letterlijk voelbaar. Het gebouw bestaat uit twee vleugels die verbonden zijn door een centraal atrium. Het genereuze centrale atrium geeft ruimte aan verschillende vormen van ontmoeting en heeft zichtlijnen met alle verschillende vloeren. Zonlicht dringt er diep het gebouw in en zorgt samen met de glazen binnenwanden voor een licht en transparant geheel. Het gebouw is nu voornamelijk ingericht met onderwijs maar kan evenzo goed functioneren als een kantoorgebouw. De vaste onderdelen van het gebouw vormen een basis waarbinnen onderdelen voor meer specifieke indelingen en sfeer zorgen. De toekomstgerichte constructie met grote overspanningen voorziet in vloervelden met maximale indelingsvrijheid. Bij het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met duurzaamheid. Daarmee is het gebouw ook op het gebied van duurzaamheid een stimulans voor de gebruikers. BNA Gebouw van het jaar 2011.

Architect:
Ir. Aldo Vos
Ir. Pim Pompen
Ir. Meindert Booij
Cees Schott AvB
Ir. Tessa Barendrecht

Projectcoƶrdinator:
Ir. Willeke van de Groep
Tom Sanders

Technisch ontwerper:
Bouke den Ouden

Deel deze pagina