Broekbakema

Energy Academy Europe

Groningen, Nederland

2013-2017

De Energy Academy Europe is hét nieuwe topinstituut in Nederland waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap samenwerken aan onderzoek en innovatie op het gebied van energie. Het vormt dé plek waar professionals, onderzoekers, studenten en ondernemers uit binnen- en buitenland elkaar ontmoeten, inspireren en vooral stimuleren om de internationale energievoorziening te verduurzamen en geschikt te maken voor de volgende generaties.

Het gebouw vertelt het verhaal over duurzaamheid en over innovaties op het gebied van energie. Daarbij is bewust gekozen voor een low-tech benadering waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bronnen: aarde, water, lucht en zonlicht. De EAE staat daarom pal noord-zuid, heeft een wintertuin op zuid, een labyrint onder de grond voor frisse lucht met constante temperatuur, een zonneschoorsteen voor natuurlijke ventilatie bovenin het atrium en een hellend dak op zuid, boordevol daglichtopeningen en energieopwekking middels PV-panelen in een 3d-opstelling. De installaties worden alleen ingezet als back-up wanneer de natuurlijke bronnen tijdelijk niet voldoen. Als coördinerend architect lag daarom onze focus op een optimale samenwerking met alle andere vakdisciplines. Het integrale bouw-werk met BREEAM-Outstanding ontwerpcertificaat is in 2017 niet alleen uitgeroepen tot mooiste gebouw van Groningen, door vakjury én publiek, het won in Londen tevens de International BREEAM Awards 2017 in de categorie ‘Mixed Use & Other’.

Naast specifieke onderzoeksruimten voor de RUG zelf, biedt het gebouw hoogwaardige flexibel indeelbare laboratoria, kantoren en onderwijsruimten voor de Hanzehogeschool én voor diverse instituten zoals Energy Valley, EDI (Energy Delta Institute), EAE (Energy Academy Europe), GESP (Groningen Energy and Sustainability Programme) en EDGaR (Energy Delta Gas Research).

Lees hier meer over in de uitgebreide case van de Energy Academy. 

Architect:
Ir. Aldo Vos
ir. Sander Veenstra
Ing. Steven Schulze
Paul van Bussel
Ir. Emiel Noordhuis

Projectcoördinator:
Ir. Willeke van de Groep

Technisch ontwerper:
Ing. Maarten van den Marel

i.s.m. pvanb architecten

Deel deze pagina