Broekbakema

Logistics and office complex in fast process

asml

Logistic ‘hub’ for ASML rises rapidly

Work is progressing fast at the new logistics centre of ASML, one of the largest Dutch high-tech companies. The offices above the centre are still in full development as well. We are proud of the new design for this known multinational of the semiconductor industry. Due to expected growth, ASML wanted to realize this new building quickly. Therefore, we too had to work fast. That is why we are extra proud now that the first results are becoming visible. The ‘logistics hub’ is an impressive structure that invites to ‘meet and collaborate’ at various levels.

Flying start

asml

The construction of the immense logistics halls and offices for 3.000 employees is progressing at full pace. The first of nearly 4.400 foundation piles was put back in May 2019. The speed that was needed in this project was a real challenge for our team. After a flying start with the sketch design, we entered a construction team together with the contractor. While we were working on the final design in a tight schedule, construction had already started in collaboration with contractor BMV and advisors Deerns, Tielemans, DENC and FACTA building management.

The size of five football fields

asml

The logistics centre has the size of five football fields with a footprint of approximately 30.000 square metres. The logistics centre consists of two floors with on top the construction of the office wings. Bordering the structure is a parking garage for employees, which gives direct access to our building through elevators.

Ingenious building design

asml

At the new building all logistics flows will ingeniously come together in one spot, including goods reception, unpacking and storage of loose parts. The 35m high storage bay offers capacity for up to 30.000 pallets. Unpacking happens in dust-free conditions spaces (cleanrooms). In an adjacent hall the assembled parts leave the logistics centre again. The site contains an expedition area for waste and goods transport.

Well-lit logistics environment

We find it important that employees in the logistics centre can work with natural daylight. We therefore gave the halls daylight openings whenever possible. In the expedition and cleanrooms employees even have a view outside. To lunch together, the heart of the logistics centre contains the ‘breakout room’. The ground floor of the building is surrounded by a green plinth of 4.5m height. The greenery ‘softens’ the appearance of this structure in its industrial high-tech surroundings.

New offices

asml

On the roof of this logistics hub we designed a quiet, healthy and comfortable working space for over 3.000 employees. The two grand atria -connected to each other with a boulevard- convert the 34.000m2 into a single whole. The atria and boulevard form the public spaces in the working environment. In this environment meeting and being together are central aspects. The atrium connected to the main entrance contains the multifunctional plaza with company restaurant. This gives access to a set of beautiful roof gardens. Using a bridge you can even walk to other office buildings on the campus of our client.

‘Community feeling'

asml

The atria with galleries and boulevard are the arteries of the building. Adjacent to them lie ‘social corners’ as informal meeting spaces. Through these ‘living rooms’ ASML employees will enter the workfloor, where they can work in a quiet environment in full concentration. In the ‘social corners’ the employees can on the other hand completely break free of their working space. The colours and visual design of these meeting points are identical throughout the structure, making them instantly recognizable. Centrally in the boulevard lies an extension with a meeting centre. The amenities support the ‘community feeling’ of the 3.000 employees. The boulevard is a busy traffic artery that connects the office floors to a single community. The greenery and galleries creates distance and privacy towards the offices. So you can work in full concentration while others pass by to their destination.

Green work environment

asml

From the boulevard and adjacent workspaces employees are treated to green roof gardens and a biotope on top of the logistics centre. From the two atria you can directly walk onto the roof landscape to catch some fresh air or a walk ‘to the other side’. When the weather is nice you can meet each other on the climbing terrace landscape. The roof landscape also contains the elevators to the bike storage at ground level.

Sustainable design

The design for the offices on top of the logistics centre are designed in accordance with WELL-Gold standards. This standard mandates strict requirements for the well-being of the employees. It guarantees air quality, thermal, acoustics and visual comfort, water quality, food, movement and the mental well-being of the people working inside. The office facades are nearly fully glass, reducing energy consumption for lighting. The roof will eventually contain over 1.780 solar panels. The structure is fully gas-free, as heating and cooling is provided to the logistics centre and offices through heat pumps with geothermal storage. A rainwater buffer of 3.5mln litres reduces water demand. Our design has received BREEAM Excellent for both the logistics centre as well as the offices.

Teamwork

klanttevredenheidsonderzoek

Lead architects Erik van Eck and Renze Evenhuis (left and center left) look back happily: ‘We are of course proud of the design. This is a beautiful example of an office building where employees will quickly feel at home. But we are just as proud of the Broekbakema team and our clients ASML. We had, considering the limited time, major challenges at times. When everything still comes together, this is extremely satisfying. That is truly impressive teamwork.’

Click here to read more on our design in Dutch media.

Click here to read our news item on the construction of this new logistics and office complex.

We are happy to tell you more about the case Logistic ‘hub’ for ASML rises rapidly.

erik van eck

Erik van Eck MArch

Architect director and management team member

Email

Share this page

Related expertises

We are proud of the fact that our clients identify themselves with our architecture and working methods. Our portfolio consists of exciting projects: from small redesigns to complex new buildings and complete master plans. We are known for designing high standard environments for education and research and for transforming monuments; for our involved collaboration and our self-evident use of sustainability measures in our designs and for our extensive experience with an integral collaboration process.