Broekbakema

Logistiek en kantorencomplex in snel traject

asml

Logistieke ‘hub’ voor ASML verrijst razendsnel uit de grond

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe logistieke centrum van ASML, één van de grootste Nederlandse high-tech bedrijven. De kantoren erboven zijn nog volop in ontwikkeling. Wat zijn we trots op het gebouwontwerp voor de nieuwbouw van deze bekende multinational uit de halfgeleiderindustrie. Vanwege haar groei wilde ASML haast maken met de nieuwbouw. Daarom moesten óók wij snel werken. We zijn dus extra trots nu de eerste resultaten in zicht komen. De ‘logistieke hub’ is een indrukwekkend gebouw dat op diverse niveaus uitnodigt tot ‘ontmoeten en samenwerken’.

Vliegende start

asml

De nieuwbouw van de immense logistieke hallen en het kantoor voor de 3.000 medewerkers draait op volle toeren. In mei 2019 ging de eerste van de bijna 4.400 palen de grond in. De snelheid die dit project nodig had, was voor ons team een prachtige uitdaging. Na een vliegende start met het schetsontwerp, stelden we met de hoofdaannemer het bouwteam samen. Terwijl wij binnen een strakke planning aan het definitieve gebouwontwerp werkten, startte de uitvoering al in samenwerking met aannemer BMV, adviseurs Deerns en Tielemans, DENC en FACTA bouwmanagement.

Vijf voetbalvelden groot

asml

Het logistieke centrum is vijf voetbalvelden groot met een footprint van circa 30.000 vierkante meter. Het logistieke centrum bestaat deels uit twee lagen met daar bovenop de nieuwbouw van de kantoorvleugels. Aangrenzend is een nieuwe parkeergarage voor medewerkers, die via een lift rechtstreeks toegang geeft tot het gebouw.

Ingenieus gebouwontwerp

asml

In de nieuwbouw komen straks alle logistieke stromen ingenieus op één plek samen, waaronder de goederenontvangst, het uitpakken en de opslag van losse onderdelen. Het 35 meter hoge magazijn heeft 30.000 palletplekken. Het uitpakken gebeurt in stofvrije- en geconditioneerde ruimtes (cleanrooms). In een aangrenzende hal verlaten de geassembleerde onderdelen het logistieke centrum weer. Op het terrein is een expeditie-zone voor de afvoer van afval en het laden- en lossen.

Licht logistiek werkklimaat

We vinden het belangrijk dat werknemers in het logistieke centrum onder natuurlijk daglicht kunnen werken. Waar mogelijk hebben we de hallen daarom voorzien van daglichtopeningen. In het expeditie-centrum en de cleanrooms hebben werknemers uitzicht naar buiten. Om samen te lunchen, is in het hart van het logistieke centrum een ‘break out’ ruimte. Op de begane grond ligt om de nieuwbouw heen een ‘groene plint’ van vierenhalve meter hoog. De begroeiing ‘verzacht’ de uitstraling van het gebouw in deze industriële high-tech omgeving.

Nieuwbouw kantoren

asml

Op het dak van de logistieke hub creëren we voor de 3.000 kantoormedewerkers een rustige-, gezonde- en comfortabele werkomgeving. De twee royale atria – die aan elkaar zijn gekoppeld met een boulevard – verbinden de 34.000 vierkante meter tot één samenhangend geheel. De atria en boulevard vormen de publieke ruimten in de werkomgeving. Daar staat het ontmoeten en ‘samen zijn’ centraal. In het atrium dat is gekoppeld aan de hoofdentree, bevindt zich de multifunctionele ‘plaza’ met bedrijfsrestaurant. Daar heb je direct toegang tot de prachtige daktuinen. Via een brug loop je naar de andere kantoorgebouwen op de bedrijfscampus van onze opdrachtgever.

‘Community-gevoel’

asml

De atria met galerijen en boulevard zijn de levensaders van het gebouw. Hierlangs liggen ‘social corners’ als informele ontmoetingsplekken. Via deze ‘huiskamers’ lopen de ASML-medewerkers straks de werkvloer op, waar ze in een rustige werkomgeving geconcentreerd kunt werken. In de ‘social corners’ zijn de medewerkers even helemaal weg van hun werkplek. De kleurstelling en visuele vormgeving van deze ontmoetingspunten zijn overal identiek in het gebouw. Daardoor herken je ze meteen. In het midden van de boulevard ligt ook de uitbouw met vergadercentrum. De voorzieningen ondersteunen het ‘community-gevoel’ van de 3.000 medewerkers. De boulevard is een drukke verkeersader die alle kantoorvloeren tot één community verbindt. De plantenbakken in combinatie met vides zorgen voor afstand tot de kantoorvloeren en privacy. Zodat je hier geconcentreerd kunt werken, terwijl voorbijgangers onderweg naar hun bestemming voorbij lopen.

Groene werkomgeving

asml

Vanuit de boulevard en de aangrenzende werkplekken is uitzicht over de groene daktuinen en biotoop op het dak van het logistieke centrum. Via beide atria loop je direct het daklandschap op voor een frisse neus of korte wandeling naar ‘de andere kant’. Bij mooi weer kun je elkaar hier ook opzoeken op het oplopend terrassenlandschap. Op dit daklandschap bevindt zich ook de lift naar de fietsenstallingen op het maaiveld.

Duurzaam gebouwontwerp

Het gebouwontwerp voor de kantoren van ASML bovenop het logistieke centrum voldoet aan de richtlijnen van het Amerikaanse ‘WELL-keurmerk’ – niveau ‘GOLD’. Dit keurmerk stelt strenge eisen aan het welzijn van medewerkers. Het garandeert de luchtkwaliteit, het thermische- en akoestische comfort, het licht, de waterkwaliteit, de voeding-, beweging- en geestelijke gezondheid van medewerkers. De kantoorgevels zijn nagenoeg helemaal van glas. Dat reduceert het energieverbruik voor verlichting. Op het dak liggen straks ook 1.780 zonnepanelen. Het gebouw is aardgasvrij. Warmtepompen en warmte- en koudeopslag in de bodem verwarmen en koelen het logistieke centrum en de kantoorvleugels. Er is een regenwaterbuffer voor 3,5 miljoen liter water. Het gebouwontwerp heeft een BREEAM-ontwerpcertificaat ‘Excellent’ voor het logistieke centrum en de kantoren.

Flink staaltje teamwork

klanttevredenheidsonderzoek

Hoofdarchitecten Erik van Eck en Renze Evenhuis (links en midden links op de foto) blikken voldaan terug: ‘Natuurlijk zijn we heel trots op het gebouwontwerp. Dit is een prachtig voorbeeld van een kantoorgebouw waar werknemers zich snel thuis voelen. Maar we zijn minstens even trots op het Broekbakema-team en dat van onze opdrachtgever ASML. We stonden, gezien de beperkte tijd soms voor flinke uitdagingen. Als het dan toch allemaal lukt, geeft dat enorm veel voldoening. Dit is echt een knap staaltje teamwork’.

Klik hier om meer te lezen over ons ontwerp in het Eindhovens Dagblad.

Klik hier om ons nieuwsbericht te lezen over de bouw van dit logistieke en kantorencomplex.

Wilt u meer weten? Wij vertellen u graag meer over de case Logistieke ‘hub’ voor ASML verrijst razendsnel uit de grond.

erik van eck

Erik van Eck MArch

Architect directeur en lid management team

Email

Deel deze pagina

Gerelateerde expertises

We zijn er trots op dat opdrachtgevers zich in onze architectuur en werkwijze herkennen. Onze portfolio bestaat uit boeiende projecten; van kleinschalige herbestemmingen tot complexe nieuwe gebouwen en complete masterplannen. We staan bekend om het ontwerpen van hoogwaardige kennisomgevingen voor onderwijs en research en het transformeren van (jonge) monumenten, onze betrokken samenwerking, onze vanzelfsprekende toepassing van duurzaamheidsmaatregelen en onze uitgebreide ervaring met integraal samenwerken.